Начин на приготвяне
Работи се основно с миксер. В тортата няма брашно.
Тортена форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене.
На водна баня се разтопява шоколадът и маслото до хубав течен крем. Оставя се да се охлади на стайна температура. Изсипва се в суха купа.
Разделят се яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците с половината кристална захар се разбиват много добре до побеляване.
Към тях внимателно се прибавя темперираната шоколадовата смес, ванилията и на бавни обороти на миксера се смесва до хомогенност. С шпатула се прибавя и бадемовото брашно. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват с миксер в началото на бавна скорост, като на няколко пъти се прибавя и другата кристална захар, а после на висока степен се разбиват до сняг.
Прибавя се и кремотартар.
Двете смеси внимателно с шпатула се съединяват до гладък крем. Изсипва се в тортената форма и се заглажда.
Бадемовата торта се пече на 160 градуса за около 45-50 мин. В средата трябва да е мека, а отстрани трябва да има начупена коричка. В началото на изваждането тортата е подута, но след като изстине, тя ще спадне и кората ѝ ще бъде начупена. Така трябва да бъде.
Шоколадово-бадемовата торта без брашно е готова.
Източник: joyofbaking, Stephanie Jaworski.