Начин на приготвяне
Морковите, целината и лука белим и нарязваме на дребно. Задушаваме зеленчуците в олио и малко вода до омекване. Прибавяме последователно и задушаваме до омекване почистения и нарязан зелен фасул, нарязаното на ивици зеле и измития грах.
След това прибавяме и обелените и нарязани на кубчета картофи. Задушените зеленчуци смесваме с половината от червените домати, обелени и нарязани на дребно, и със сварения ориз.
Към тях прибавяме ситно нарязан пресен магданоз и посоляваме на вкус. В намазана с мазнина тавичка слагаме пласт нарязани домати и върху тях разстиламе зеленчуковата смес. Редуваме до изчерпване на продуктите.
Ястието поливаме с 1 ч.ч. прясно мляко и запичаме за приблизително 30 минути. Може по време на печене да доливаме топла вода при необходимост.
Изваждаме мусаката от фурната и заливаме със заливка, приготвена от запърженото в малко масло брашно, разредено с прясно мляко. Поръсваме с настърган кашкавал и допичаме във фурната до златисто