Соленки във форми

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Соленки във форми
Снимка: Илияна Димова
1 / 9
28/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8 бр.
"Искате ли хубава следобедна закуска? Вижте тези домашни соленки със сирене - ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 7 с.л. ( 100 г )
  • масло - 1/2 пакетче (60 г)
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • За плънката
  • сирене - 100 г
  • яйца - 1 бр
  • сусам - за поръсване преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размекваме маслото, без да го загряваме, а го оставяме на стайна температура или за по-бързо може да го нарежем на люспици.

Към мекото краве масло прибавяме настърганата кора от половин лимон, пресятото брашно, смесено с бакпулвера, и разтриваме маслото и брашното с ръце да се получат маслени трохи.

Постепенно, лъжица, по лъжица добавяме прясното мляко. Трябва да се получи средно твърдо тесто. При необходимост може да ръснем още брашно или да добавим прясно мляко.

Полученото маслено тесто разделяме на осем равни части, от които оформяме малки топчета, които трябва да са приблизително с размер на орех. Включваме фурната да загрява на 180 градуса.

Топчетата маслено тесто разточваме на кръгчета или оформяме с ръце. Слагаме в силиконови малки формички за кейкчета и внимателно притискаме от дъното към стените на формичките. В средата на разстланото тесто слагаме плънка от смесените натрошено сирене и разбито яйце.

Отгоре поръсваме соленките със семена сусам. Формичките подреждаме в тава и слагаме да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна едновременно с долно и горно нагряване (слагаме тавата в средата на фурната).

Печем соленките до леко зачервяване за приблизително 25-30 минути. Готовите соленки внимателно изваждаме от формите и поднасяме с кисело мляко или айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: