Начин на приготвяне
Размекваме маслото, без да го загряваме, а го оставяме на стайна температура или за по-бързо може да го нарежем на люспици.
Към мекото краве масло прибавяме настърганата кора от половин лимон, пресятото брашно, смесено с бакпулвера, и разтриваме маслото и брашното с ръце да се получат маслени трохи.
Постепенно, лъжица, по лъжица добавяме прясното мляко. Трябва да се получи средно твърдо тесто. При необходимост може да ръснем още брашно или да добавим прясно мляко.
Полученото маслено тесто разделяме на осем равни части, от които оформяме малки топчета, които трябва да са приблизително с размер на орех. Включваме фурната да загрява на 180 градуса.
Топчетата маслено тесто разточваме на кръгчета или оформяме с ръце. Слагаме в силиконови малки формички за кейкчета и внимателно притискаме от дъното към стените на формичките. В средата на разстланото тесто слагаме плънка от смесените натрошено сирене и разбито яйце.
Отгоре поръсваме соленките със семена сусам. Формичките подреждаме в тава и слагаме да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна едновременно с долно и горно нагряване (слагаме тавата в средата на фурната).
Печем соленките до леко зачервяване за приблизително 25-30 минути. Готовите соленки внимателно изваждаме от формите и поднасяме с кисело мляко или айрян.