Начин на приготвяне
Приготвят се блатовете, като за целта разбийте белтъците със захарта на пяна, след това добавете орехите, какаото и брашното и разбъркайте внимателно с шпатула. Тази смес е достатъчно за приготвянето на 4 блата.
Тава с диаметър 26 см постелете с хартия за печене и изсипете част от сместа, като я разпределите равномерно по дъното на тавата и я сложете в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Процедурата е същата и с останалите три блата – сместа разпределете, така че да ви стигне за всички блатове. Изпичат се много бързо, така че внимавайте да не загорят - на мен ми отне по около 10-тина минути за всеки.
В тенджерка сипете водата и сложете на котлона, когато заври сложете разчупеният шоколад, разбъркайте и добавете и какаото. Когато шоколадът се разтопи и хомогенизира, се маха от котлона. Добавете коняка и оставете да се охлади леко.
Маслото разбийте със захарта до кремообразно, след което добавете един по един жълтъците и накрая сипете от сместа с шоколада. Всичко се разбърква с миксер до хомогенна кремообразна смес.
Изпечените блатове оставете добре да изстинат и чак след това им се маха внимателно хартията за печене.
Тортата оформете, като единия блат намажете с част от крема, сложете следващия, пак от крема и така до края, като накрая намажете добре с крем навсякъде. Оставя се в хладилник на студено за няколко, часа за да стегне кремът.
Шоколадовият ганаш се приготвя, като сметаната сложите в касерола на котлона и преди да заври, добавете шоколада, разбъркайте до пълно хомогенизиране.
Оставя се на хладно да се охлади и сгъсти и с него покрийте шоколадовата торта. По желание се слага за украса кокосови стърготини, орехи или бадеми.
Вкусната торта Гараш е готова.
Коментари