Бяла торта Гараш

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
1367922002
Бяла торта Гараш
Снимка: Краси
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Бял разкош, който трябва задължително да опитате Благодарим на Теодора Мащерова за уникалната рецепта!"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • белтъци - 8 бр. на стайна температура
  • орехи - 200 г
  • захар - 150 г пудра
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • бял шоколад - 400 г
  • масло - 100 г
  • сметана - 200 мл животинска
  • ром - 1 - 2 с.л.
  • За украсата
  • бял шоколад - 200 г
  • олио - 2 ч.л. и още малко за намазване
  • шамфъстък - 50 г суров и обелен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимате блендера и смилате орехите. След като станат на фини трохи, добавяте брашното и ванилията и разбивате отново.

Разбивате си сметаната, докато стане на сняг, и към нея постепенно добавяте и захарта. Добавяте си смлените орехи, брашно и ванилия към сметаната и разбърквате внимателно.

Взимате форма за торта с диаметър 24 сантиметра и слагате в нея хартия за печене, която намазвате с мазнина. Слагате половината от тестото във формата и заглаждате добре. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.

Така си печете и останалите блатове. Когато се изпекат, ги оставяте да се охладят леко и отлепяте внимателно хартията за печене.

Загрявате си сметаната в подходяща касерола, като добавите към нея и рома. Шоколадът се натрошава и се слага в купа. Заливате го с горещата сметана и бъркате, докато шоколадът не се разтвори напълно.

Когато шоколадът вече се е разтворил, си добавяте към сместа нарязаното на кубчета масло и оставяте да се охлади за няколко минути. Заравнявате си всеки блат и започвате да подреждате тортата.

Слагате блат, после крем и така, докато свършат блатовете. Накрая трябва да завършите с крем. Слагате тортата в хладилник да стегне поне за четири часа.

През това време си приготвяте глазурата, която се прави, като белият шоколад се разтопява на бавен огън заедно с олиото.

Когато тортата се охлади, заливате я с глазурата и поръсвате с наситнен шамфастък и оставяте да престои, докато се втвърди глазурата.

Да ви е сладко!

Снимка: Краси

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#176785
Потребител#176785
"...направих стъпка по стъпка това, което е направил Стоян от Бонн апети..." е пресъздаване по собствен начин?

Всички ние малко или много добавяме или променяме някоя рецепта, но от това тя не се превръща в уникална.
18.11.2017 12:28
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#176785
Потребител#176785
"Бял разкош, който трябва задължително да опитате Благодарим на Теодора Мащерова за уникалната рецепта!"

"...направих стъпка по стъпка това, кето е направил Стоян от Бонн апети и стана много вкусно..."
"Така знам рецептата, госпожо. Използвах я от Бон апети"

Излиза, че уникалната рецепта, за която трябва да благодарим на Теодора Мащерова, всъщност е на Стоян и е от Бон Апети! Това се нарича плагиатство.
18.11.2017 01:37
1
Покажи всички подкоментари
NEVI
NEVI
Рецептата не е лоша изпълнението и не е описано добре. Разбираме белтъците 4 по 4 и разделяме всяка смес на по 2 блата или разбираме 8 наведнъж и разделяме на 4 блата. Сладкарството е фино изкуство и изисква прецизност. Не се заяждам просто не е обяснено добре
04.03.2016 16:57
2
1
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Така знам рецептата, госпожо. Използвах я от Бон апети
04.03.2016 13:59
1
NEVI
NEVI
за блатовете сигурно имате предвид да се разбият белтъците а не сметаната и като гледам снимката сместа трябва да се раздели на четири части и да се изпече а не да се раздели на половина
04.03.2016 13:55
3