Начин на приготвяне
Пригответе варено тесто, като кипнете водата, добавите маслото, след това брашното наведнъж и бъркате интензивно с дървена лъжица до хомогенна смес. Щом тестото започне да се отделя от съда, го свалете от котлона, а щом се охлади, добавете към него 1 по едно яйцата, като пак бъркате с дървена лъжица.
Върху тава с хартия за печене слагайте по 1 с.л. от тестото. Сложете еклерчетата да се изпекат в умерено загряна фурна на 170-180 градуса за 30 минути. Не отваряйте фурната, докато не са готови. След това отворете фурната и ги оставете да се охладят в нея.
През това време пригответе крема, като кипнете млякото със захарта. Разбийте жълтъците с брашното с малко от млякото и добавете тази смес към млякото при непрекъснато бъркане.
Щом кремът се сгъсти, свалете от котлона, ароматизирайте с ванилия и бъркайте докато се охлади. След това разбъркайте внимателно към него разбитите на сняг белтъци, а накрая и с разбитата на сняг сметана.
Сипвайте от крема в шприц с тънък накрайник и напълнете еклерите. Може и да ги разрежете на 2, да напълните с френския крем всяка половинка и да ги слепите отново.
Коментари