Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Френски еклери с хрупкава коричка (Choux o Craquelin)

Френски еклери с хрупкава коричка (Choux o Craquelin)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френски еклери с хрупкава коричка (Choux o Craquelin)
Снимка: marcheva14
1 / 5
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
35
"Изкушението вече има ново име - тези божествено вкусни френски еклери с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • ХРУПКАВА КОРИЧКА Craquelin
  • масло - 56 г, стайна температура
  • захар - 67 г, светло кафява
  • бяло брашно - 62 г
  • какао - 8 г или 1 с.л.
  • ТЕСТО ЗА ЕКЛЕРИ
  • брашно - 125 г бяло
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • захар - 2 ч.л. кристал
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 80 г
  • яйца - 4 бр.
  • КРЕМ ШАНТИЛИ
  • сметана - 400 г, сладкарска с висок процент /35 %/
  • пудра захар - 60 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия;

Пош за шприцоване.

Започва се от приготвянето на хрупкавата коричка - Craquelin. В купа се разбърква маслото и захарта с дървена лъжица, докато се смесят. Добавя се брашното и се разбърква, докато се комбинират съставките.

Това тесто се дели на две части и в едната се добавя какаото през цедка, за да няма бучки. Всяко парче тесто се поставя върху свежо фолио, покрива се със същото и се разточва с малката точилка до 2-3 мм. Не е необходимо правоъгълникът да е съвсем правилен. Подставя се във хладилник за около 2 часа.

Брашното се пресява. В тенджера се изсипва водата, млякото, захарта, солта и маслото. Оставя се да заври. Отстранява се от огъня и наведнъж се добавя брашното, като се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се приеме.

Връща се тенджерата на умерен котлон към слаб и се разбърква за около 1-2 мин, за да се изпари ненужната влага, докато тестото се отдръпне от стените на тенджерата.

Поставя се в голяма купа, за да се охлади за около 10-15 мин и се добавят яйцата едно по едно при непрекъснато разбъркване до поемането на всяко яйце. Може да се ползва и ръчен миксер на слаба скорост за по-голямо удобство. Разбърква се до хомогенност на тестото. Поставя се в пош с голям накрайник и се шприцоват малки еклери около 3 см върху хартията в плоската тава.

Изважда се от хладилника craquelin-ът и се изрязват бързо кръгчета с диаметър 3 см. Поставят капачетата върху всеки еклер, като леко се и притискат.

Пече се на 170-180 градуса за около 25 -30 мин, докато получат приятен златист загар и се надуят хубаво. Готовите еклери веднага се пробиват отстрани с клечка за зъби. Оставят се да се охладят.

Крем Шантили: В миксер се разбива сметаната до твърди върхове. Добавя се на порции и захарта, добавя се и ванилията. Поставя се в шприц и от долната страна (дъното) на всеки еклер се шприцова крем.

Френските еклери с хрупкава коричка (Choux o Craquelin) са готови.

Забележка: Разкошен мини еклер със сладко - хрупкава коричка, наречена от французите Craquelin. Този хрупкав пласт е съвсем обикновен само от масло, кафява захар и малко брашно.

Задължителното при него е да се охлади много добре, а след това да се изреже на тънки дискове и да се поставят като капаче. Това е едно предимство, че при печенето им еклерите няма да се разпукат, а и има приятна хрупкава текстура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: