Начин на приготвяне
Пареното тесто:
В тенджера сложете маслото, прясното мляко, водата, захарта и солта. На умерен огън бъркайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Щом заври, изсипете цялото брашно наведнъж и започнете да бъркате, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Най-удобно е да се направи с дървена лъжица. Намалете огъня и продължете да бъркате още около 1-2 минути.
След като се е образувала хубава топка тесто, я изсипете в голяма стъклена купа и разстелете по стените. Оставете го на страна за около 10 минути да се охлади. Тестото трябва да е топло, но не и да пари, защото ще сварите яйцата.
Пуснете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор или на 180-190°С с вентилатор.
Към изстиналото тесто започнете да прибавяте яйцата едно по едно. С дървена лъжица бъркайте до пълното усвояване на яйцето и чак след това прибавете следващото. В зависимост от това колко са големи яйцата, може да трябва едно повече или едно по-малко. Целта е да се получи гладко и меко тесто, което не се разтича.
В тава, покрита с хартия за печене, оформете еклерите. Може да ги шприцовате с пош или да ги оформите с помощта на 2 лъжици. Ако се получат остри връхчета от тестото, ги притиснете с влажни пръсти, за да не прегорят.
Сложете еклерите в загрятата фурна и печете около 30 минути (зависи от големината им). След като придобият наситено златен цвят, са готови. Изключете фурната и отворете леко вратичката (сложете една дървена лъжица като спирачка - така е, за да не се затваря вратата на фурната) и оставете за още около 10-ина минути.
NB: В никакъв случай не отваряйте фурната, докато еклерите не са готови, защото ще се спихнат!
Извадете еклерите на метална решетка и с остър нож пробийте малка дупчица във всеки еклер, за да излиза парата и да не се овлажняват.
Крем:
Докато еклерите се пекат, започнете приготвянето на крема.
В купичка разбийте жълтъците, половината захар и брашното. Сложете прясното мляко с другата половина захар и ванилиите на умерен огън. След като се загрее добре, изсипете 3-4 супени лъжици към жълтъчната смес.
Изчакайте млякото да заври, прибавете жълтъчната смес и започнете да бъркате енергично (най-добре с тел за разбиване), докато кремът се сгъсти (общо около 3 минути).
Готовия крем изсипете върху плоска метална, керамична или стъклена студена повърхност (някоя тавичка). Разстелете го добре и го покрийте със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставете на страна да изстине добре.
Пълнене на еклерите:
В зависимост от това колко големи са еклерите, пробийте по 1 или 2 дупки на дъното с помощта на остър нож и пълнете с пош с тънък накрайник. Ако нямате пош, разрежете на две и напълнете всяка или една от половинките с крем.
Декорация:
Разтопете шоколада на водна баня. Можете да изсипвате с лъжичка върху еклерите или да ги потапяте в разтопения шоколад.
Може да ги хапвате веднага или да ги приберете в хладилника, за да се втвърди шоколадът и да стане хрупкав. Съхраняват се в кутия или плик в хладилника.
Коментари