Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса;
Тортена форма с ринг намаслена и може да се покрие с хартия за печене.
Ябълките се обелват и почистват. Нарязват се през ренде Бьорнер на тънки филийки. Поставят се в купа и се заливат с лимонов сок от 1 лимон, разбъркват се внимателно с ръка.
В топлото мляко се прибавя маслото да се разтопи.
В купа се счукват яйцата, прибавя се захарта и се разбива с миксер до хубава пяна. Добавя се солта, брашното с бакпулвера и се разбива отново до еднородна смес. На струйка се прибавя млякото с маслото, разбива се на ниска степен на миксера. Добавят се и ябълките и се разбърква с шпатула.
Намаслява се тортена форма с ринг около 20 см, също и стените ѝ и се посипва с малко брашно.
Изсипва се сместа, разпределя се и се заглажда.
Пече се на 175 градуса за около 40-45 мин.
Изважда се ябълковият пай, охлажда се за кратко във формата, а след това върху решетка.
Поръсва се с малко пудра захар.
Нарязва се на тортени парчета
Източник: Il cucchiaio d`argento
Рецептата се нарича невидим ябълков пай, защото пластовете, които се получават от ябълките, не се забелязват, те сякаш изчезват някъде, а едновременно с това остава сочен, лек и много ароматен сладкиш.