Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват, като се добавят газираната вода и олиото.
Сиренето се намачква на дребно и се добавя.
Накрая се добавя и маята и се разбърква сместа докато се разтвори маята. Поставя се една кора на повърхността, на която работите. Поръсва се с плънката.
Не се прекалява с плънката, тъй като ще се овлажни прекалено и ще се късат и смачкват охлювчетата при рязането.
Върху първата намазана кора се слага втора и пак се поръсва с плънката. Редят се четири кори една върху друга, като се приключва с плънка.
Навива се руло, което се нарязва на охлювчета. Охлювчетата се редят в тавичка предварително застлана с хартия за печене. С другите кори се повтаря процедурата.
Накрая ако остане от плънката се поръсва върху баницата. Баницата се оставя за половин час на топло да се активира маята.
Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин. или докато се зачерви.
Баницата на охлювчета с газирана вода и мая е готова.