Начин на приготвяне
Пресейте брашното и солта и направете кладенче, в него сложете олиото, захарта и сухата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте от леко топлата вода.
Прехвърлете тестото на плот и месете около 5 минути до получаване на гладко и меко тесто. Отначало тестото е доста лепкаво, но не добавяйте повече брашно.
Колкото повече месите тестото, то ще става все по-гладко и ще спре да лепне по ръцете. Намажете купа с олио и сложете тестото вътре, оставете да втаса на топло за 30 минути.
В това време застелете правоъгълна форма за кекс с хартия за печене и намажете с олио. Нарежете орехите на дребно, и пренесете вече втасалото тесто с тях.
Сложете тестото във формата и оформете хляб. Оставете хляба да втаса за 1 час на топло. Украсете с цели ядки орех и поръсете леко с брашно.
Печете в предварително загрята на 200 градуса за 15-20, после намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност. Ако хлябът получи златиста коричка, а не е изпечен отвътре, покрийте с фолио и продължете да печете.
Извадете от формата и сервирайте леко охладен.
Коментари