Начин на приготвяне
Изсипва се оризът в купа и се залива с гореща вода. Оставя се да преседи около 1 час. След това се измива със студена вода.
Агнешкото месо се нарязва на хапки и се сварява в подсолена вода до пълното му увиране и се запазва бульонът.
Лукът се почиства и нарязва на филийки.
Доматите се разрязват на четири, отстранява се месестата им част и се режат на лентички.
Чушките се почистват и нарязват на колелца.
Морковът се настъргва на едро ренде.
В дълбока чугунена тенджера с дебело дъно и стени се нарежда месото на хапки. Покрива се с лук на филийки и се поръсва със смлян черен пипер. Отгоре се изсипват доматите, а върху тях-настърганитя морков. Поръсва се с магданоз.
В дълбок тиган се загрява зехтин и се прибавя оризът, и се готви при непрекъснато разбъркване, докато стане прозрачен.
Готовият ориз се изсипва в тенджерата, като последен слой. Отгоре се нареждат бучките масло.
Залива се с бульон почти до ориза и се готви на тих огън до пълното изчерпване на течността, около 1 час.
Когато е готов, се сваля от огъня, покрива се с кърпа, захлупва се и се оставя за 1 час за да поеме изцяло течността.
Върху тенджерата се поставя плитка чиния и се обръща пилафът в нея.
Бележка: Замених агнешкото с хубаво телешко месо. Готвих го на четвърта степен на котлона, умерен огън, от възможни девет такива.
Когато вече беше готово ястието, го покрих с няколко пласта домакинска хартия, захлупих с капак и го оставих за 1 час върху топлия изключен котлон.
Оригиналната рецепта е с три люти чушки, но аз добавих само една такава и беше достатъчно люто.
Бухара пилафът е много вкусен.
Източник: 24 kitchen Master Chef Максут Ашкар