Начин на приготвяне
Отмерете и измийте ориза. Стопете в дълбока тенджера маслото и веднага изсипете ориза.
Бъркайте непрекъснато докато кристализира, след това налейте бързо 2 и 1/2 големи чаени чаши вода (съотношение 1:2), намалете котлона на минимум, сложете сол, черен пипер и едно кубче пилешки или зеленчуков бульон, разбъркайте и захлупете с капак.
Оставете го така за следващите 25 минути, без да бъркате, докато повърхността на ориза поеме цялата вода. Отстранете от котлона, поставете памучна кърпа отгоре и захлупете отново с капака.
Преди поднасяне на арменския пилаф леко го разбъркайте с вилица. Хубавият пилаф трябва да стои на отделни зрънца.