Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете: Смесете в дълбока купа какаото, содата, двата вида захар, бакпулвера и солта. Разбъркайте в отделна купа олиото, яйцата и айрана и се прибавят към сухите съставки. Всичко се размесва много добре. Накрая добавете горещото кафе и бъркайте сместа, докато стане хомогенна.
Прехвърлете във фурната и печете за около 40-45 минути, като времето зависи от големината на формата, която използвате и от това дали ще печете цялата смес наведнъж или на два пъти. Аз пекох наведнъж, като след като се охлади блатът го разделих на две равни части.
Приготвяне на шоколадов мус: Нарежете на малки парченца шоколада. Загрейте сметаната и щом кипне, прибавете шоколада. Оставете за 1 минута, след което започнете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Охладете на стайна температура, но от време на време бъркайте.
Разбийте жълтъците на водна баня и ги добавете към още топлата шоколадова смес. Разбъркайте и приберете сместа в хладилника за около 30-40 минути или докато стегне.
Последният етап от приготвянето на тортата е сглобяването. Подгответе си подходящ поднос, върху който сложете първия блат. Върху него нанесете част от шоколадовия мус, следва и вторият блат.
Следва изрязването на тортата, което се извършва по предварително изготвен шаблон на корсет. Изсипете отгоре останалия мус и внимателно загладете. Оставям декорацията на вашата фантазия.
Коментари