Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с люспи от елда

Мусака с люспи от елда

Мусака с люспи от елда
Снимка: Нели Желязкова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"И такава мусака има, и е много вкусна, уверяваме ви"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 бр. средно големи
  • лук - 2 малки глави стар
  • елда - 150 г люспи
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян
  • зехтин - 2 с.л. Екстра Върджин
  • червен пипер - 1 к.л.
  • кимион - на вкус
  • куркума - 1/2 к.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да пристъпите към готвене накиснете люспите от елда в гореща вода докато ги покрие.

Почистете и нарежете морковите и картофите на кубчета с размери 0.5-1см /като за традиционна мусака/. Нарежете лука на ситно.

Задушете лука и морковите в зехтина и малко водичка. Добавете подправките като внимавате да не прегорите червения пипер. Добавете картофите и люспите от елда и добавете вода колкото да покрие сместа и да остане течност, в която да се пекат.

Изсипете всичко в тава и сложете във фурна на максимална температура да се пече.

Разбърквайте в началото и ако е необходимо долейте малко вода. Печете докато омекнат картофите. След като изври водата, мусаката е готова.

Разбъркайте яйцата, киселото мляко и малко сол. Залейте мусаката и печете до зачервяване колкото Ви харесва.

Сервира се с кисело мляко или млечно-чеснов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: