Начин на приготвяне
Преди да пристъпите към готвене накиснете люспите от елда в гореща вода докато ги покрие.
Почистете и нарежете морковите и картофите на кубчета с размери 0.5-1см /като за традиционна мусака/. Нарежете лука на ситно.
Задушете лука и морковите в зехтина и малко водичка. Добавете подправките като внимавате да не прегорите червения пипер. Добавете картофите и люспите от елда и добавете вода колкото да покрие сместа и да остане течност, в която да се пекат.
Изсипете всичко в тава и сложете във фурна на максимална температура да се пече.
Разбърквайте в началото и ако е необходимо долейте малко вода. Печете докато омекнат картофите. След като изври водата, мусаката е готова.
Разбъркайте яйцата, киселото мляко и малко сол. Залейте мусаката и печете до зачервяване колкото Ви харесва.
Сервира се с кисело мляко или млечно-чеснов сос.