Начин на приготвяне
Елдата се залива с 3 ч.ч. гореща вода се оставя да се накисне 4-5 часа.
Отделно се слагат слънчогледовите семки с малко вода да се накиснат и те.
Когато елдата е поела почти всичката вода, се нарязват зеленчуците.
В сгорещено олио се запържва лукът с моркова и гъбите.
Когато лукът започва да става прозрачен, се прибавят картофите. Запържват се и те за малко и се прибавят подправките.
Налива се съвсем малко вода, колкото да не залепват зеленчуците, похлупват се и се оставят на ниска степен.
След като започнат да поомекват картофите, се прибавя изцедената елда и се разбърква добре. Оставя се постната мусака да се пече до готовност на картофите.
Когато всичко се е сготвило, се прехвърля в тава и се слага на около 180-200 градуса.
През това време се прави заливката за мусаката.
Слънчогледовите семки се изцеждат.
Доматеното пюре се размива с водата и заедно със слънчогледовите семки се блендира, докато стане сравнително гладка течност.
Добавят се 2 с.л. от брашното заедно с царевичното нишесте и се блендира отново.
Течността се слага на котлона и докато загрява, в купичка се размива останалото брашно (2-3 с.л.) с малко вода на кашичка.
Прибавя се и тя на котлона, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване на заливката.
Мусаката с елда се изважда от фурната, разпределя се заливката и се връща обратно, докато се запече цялата постна мусака с елда.