Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Постна мусака с елда

Постна мусака с елда

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Постна мусака с елда
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Добър апетит с тази постна мусака с елда - ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • елда - 250 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 голям
  • печурки - 4 по - големи
  • картофи - 3 големи
  • олио
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
  • черен пипер
  • кориандър
  • кимион
  • заливка
  • слънчоглед - 2 с.л. суров белен
  • брашно - 2 с.л. + 2 с.л.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • вода - 15 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се залива с 3 ч.ч. гореща вода се оставя да се накисне 4-5 часа.

Отделно се слагат слънчогледовите семки с малко вода да се накиснат и те.

Когато елдата е поела почти всичката вода, се нарязват зеленчуците.

В сгорещено олио се запържва лукът с моркова и гъбите.

Когато лукът започва да става прозрачен, се прибавят картофите. Запържват се и те за малко и се прибавят подправките.

Налива се съвсем малко вода, колкото да не залепват зеленчуците, похлупват се и се оставят на ниска степен.

След като започнат да поомекват картофите, се прибавя изцедената елда и се разбърква добре. Оставя се постната мусака да се пече до готовност на картофите.

Когато всичко се е сготвило, се прехвърля в тава и се слага на около 180-200 градуса.

През това време се прави заливката за мусаката.

Слънчогледовите семки се изцеждат.

Доматеното пюре се размива с водата и заедно със слънчогледовите семки се блендира, докато стане сравнително гладка течност.

Добавят се 2 с.л. от брашното заедно с царевичното нишесте и се блендира отново.

Течността се слага на котлона и докато загрява, в купичка се размива останалото брашно (2-3 с.л.) с малко вода на кашичка.

Прибавя се и тя на котлона, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване на заливката.

Мусаката с елда се изважда от фурната, разпределя се заливката и се връща обратно, докато се запече цялата постна мусака с елда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: