Ичли кюфте

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Ичли кюфте
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Ако имате самочувствие на добър готвач, задължително пробвайте как ще паснат на дланите ви тези кюфтенца"

Необходими Продукти

  • За пълнежа
  • телешка кайма - 250 г
  • лук - 1 глава
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • масло - 20 г краве
  • лют пипер - 1/2 ч.л. на люспи
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • за обвивката
  • булгур - 1 ч.ч ситно смлян
  • вода - 1 ч.ч. вряла
  • кайма - 150 г телешка
  • грис - 1/2 ч.ч пшеничен
  • брашно - 1/2 ч.ч. бяло
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • лук - 1 малка глава (ситно настъргана)
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л (може и лют)
  • черен пипер
  • кимион - 1 щипка
  • сол
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте булгура с врялата вода и захлупете. Оставете да поеме водата и да набъбне. През това време в тиган загрейте маслото. Запържете каймата, като натискате с лъжица, за да стане на колкото може по-дребни парчета.

Пържете докато каймата смени цвета си. Добавете настъргания лук и пържете още около минута. Добавете доматеното пюре и подправките и разбъркайте добре, за да се смесят компонентите. Пържете около 2 минути, добавете смлените орехи, разбъркайте добре отново и отстранете от котлона.

Оставете плънката да изстине. Междувременно направете обвивката. Изсипете в дълбока купа набъбналия булгур.

Добавете доматеното пюре, черния, червения пипер и кимиона, солта и лука. Омесете добре сместа с ръце.

Добавете гриса и брашното и отново размесете добре. Накрая прибавете каймата и яйцето и месете до хомогенност. Разделете булгурената смес на равни топки, за получите приблизително еднакви кюфтета.

Вземете топче от булгурена смес с влажни ръце и оформете с палец в топчето нещо като калпаче. С пръсти дооформете колкото може по-тънки стени.

Сипете в калпачето плънка и затворете (запечатайте отвора) с булгурена смес. Оформете кюфтето по-дълго, като лимон. Докато работите, потапяйте ръцете си във вода, тъй като с мокри ръце се оформят по-лесно.

Загрейте дълбок тиган с олио на умерен огън. Пържете кюфтетата до покафеняване.

Готовите кюфтета поставяйте в чиния с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Ичли кюфтето е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Вкусно
12.05.2023 08:20
Потребител#190734
Потребител#190734
Прекрасни кюфтета - сготвих ги лесно и ги изядохме с мерак
19.06.2018 09:27
5
Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Уникални са,това са ми едни от най-любимите турски кюфтета.За първи път сте справили повече от прекрасно!Бравоо!
15.12.2016 12:43
2
Pressy
Pressy
Интересни кюфтенца ! Потекоха ми лигите само докато ги гледах...Страхотно изглеждат. Браво ! И благодаря за рецептата.
09.04.2016 11:56
1
1
Покажи всички подкоментари
Александра
Александра
На това кюфте му се точа от доста време, благодаря за рецептата =)
06.04.2016 22:12
1
Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Вкусни са много. Като за пръв път обвивката ми беше по-дебела отколкото трябва ама следващия път по-добре :) Аз отдавна им се каня и дойде момента със Седмицата на каймата :) да експериментирам с рецепти за които все няма време...
06.04.2016 18:58
1
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Много активен интересна рецепта за кюфтета :) Никога не бях чела подобна и ми се иска да ги опитам :) Грабна юе тази рецептаи мисля,че ще е с приоритет да се приготви ъ дома,само да намеря булгур,понеже в моя град няма такива продукти по магазините.
06.04.2016 18:32
2