Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник на баба

Зелник на баба

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Зелник на баба2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"Зелник, какъвто не сте опитвали досега. Рецепта, взета от златната книга на Българската кухня"

Необходими Продукти

  • кефир - 500 мл
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • масло - 2 с.л. краве, разтопено, може и олио
  • брашно - колкото поеме за твърдо еластично тесто
  • зеле - 1 по - голяма зелка
  • лук - 2 глави
  • магданоз - на вкус
  • лук - 1 - 2 стръка зелен
  • копър - на вкус
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за намазване на корите
  • кисело мляко - 1 с.л. за намазване
  • масло - краве, разтопено за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите плънката накълцайте зелето, лука и ги задушете в мазнина, след което добавете и нарязаните магданоз, копър, зелен лук, сол и черен пипер на вкус. Оставете плънката да се охлади.

Ако нямате кефир, използвайте кисело мляко, разредено с прясно мляко или вода. Угасете содата в него, след което започнете да прибавяте постепенно яйцето, маслото и брашното. Замесете хубаво тестото, разделете го на 4 топки. Всяка разточете максимално най-тънко върху набрашнен плот и я намажете с олио.

Разпределете обилно от плънката и навивайте листите на руло, след което на охлюв в намазнената тава. Зелникът се маже отгоре с равни части олио и кисело мляко. Пече до готовност, след което се намазва с разтопено краве масло и се увива в кърпа да се задуши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: