Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски кейк с моркови и сушени кайсии

Великденски кейк с моркови и сушени кайсии

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Великденски кейк с моркови и сушени кайсии
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 660 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 100 г
  • моркови - 160 г настъргани
  • кайсии - 50 г сушени
  • масло - 70 г краве
  • сок от моркови - 365 мл
  • сол - 1 к.л.
  • мая - 14 г
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа, направете кладенче и в него сложете ванилията, яйцето, солта, захарта и меко краве масло.

Сокът от моркови затоплете леко в малка тенджерка и в него разтворете маята и оставете да шупне. Топлината на сока трябва да е до телесна температура, иначе рискувате маята да не се активира.

Шупналата мая добавете към брашното и замесете всичко до гладко и еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час. Сушените кайсии сложете в гореща вода за 10 минути, за да поомекнат, а морковите настържете.

Готовото втасало тесто разстелете небрежно с ръце върху набрашнен плот или маса и сложете отгоре нарязаните и подсушени кайсии и моркови.

Отново замесете до пълното им поемане от тестото. Възможно е тестото да ви стане по-меко при замесването с морковите, тогава добавете малко брашно, само колкото да не лепне по ръцете. Разтеглете на фитил и поставете в кръгла форма за кекс с дупка в средата.

Покрийте отново и оставете на топло за 60 минути да втаса пак. Накрая посипете с влажна захар, която направете като захарта размесите с 1 с.л. вода. Печете на 180 градуса около 50 минути.

По оригиналната рецепта след опичане, докато е топъл, се отделя от формата и се полива със захарна глазура, приготвена от 1 белтък и 160 г пудра захар. Оставя се 15 минути да се поохлади и се разрязва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Страхотен е ,много интересна рецепта с моркови ,ще ми се да опитам вкуса му Браво Сия )
13.04.2016 18:41
1