Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа, направете кладенче и в него сложете ванилията, яйцето, солта, захарта и меко краве масло.
Сокът от моркови затоплете леко в малка тенджерка и в него разтворете маята и оставете да шупне. Топлината на сока трябва да е до телесна температура, иначе рискувате маята да не се активира.
Шупналата мая добавете към брашното и замесете всичко до гладко и еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час. Сушените кайсии сложете в гореща вода за 10 минути, за да поомекнат, а морковите настържете.
Готовото втасало тесто разстелете небрежно с ръце върху набрашнен плот или маса и сложете отгоре нарязаните и подсушени кайсии и моркови.
Отново замесете до пълното им поемане от тестото. Възможно е тестото да ви стане по-меко при замесването с морковите, тогава добавете малко брашно, само колкото да не лепне по ръцете. Разтеглете на фитил и поставете в кръгла форма за кекс с дупка в средата.
Покрийте отново и оставете на топло за 60 минути да втаса пак. Накрая посипете с влажна захар, която направете като захарта размесите с 1 с.л. вода. Печете на 180 градуса около 50 минути.
По оригиналната рецепта след опичане, докато е топъл, се отделя от формата и се полива със захарна глазура, приготвена от 1 белтък и 160 г пудра захар. Оставя се 15 минути да се поохлади и се разрязва.
Коментари