Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с прокиснало мляко

Баница с прокиснало мляко

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Баница с прокиснало мляко
Снимка: Rosi Trifonova
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Не хвърляйте разваленото прясно мляко! Тази рецепта е за хитри домакини, при това е страшно вкусна!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет точени
  • масло - 80 г
  • олио - около 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - около 200 - 300 г
  • прясно мляко - около 600 - 700 мл прокиснало
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Така се случи, че забравих бутилка прясно мляко в хладилника и след като я отворих след около 2 седмици, тя приличаше вече на кисело мляко. Нямаше някаква специфична миризма и реших, че мога да го използвам за баница - резултатът беше направо разкошен. На всичкото отгоре нямах и повече от 2 яйца.

Разтопете маслото с олиото в купичка. Вземете една кора, намажете я с мазнината и я обърнете с намазаната част към втора кора, леко притиснете и отгоре поръсете по средата с натрошено сирене.

Завийте на руло двете слепени с масло кори и подреждайте като охлюв в подмазнена тава. Така завийте и останалите кори. Направете прорези по корите до долу, за да може заливката да попие равномерно.

Разбийте двете яйца с прокисналото прясно мляко и добавете 1/2 ч.л. сода бикарбонат. Залейте баницата равномерно и оставете да престои за 10-15 минути. По желание разпределете парченца масло отгоре или намажете с това, което ви е останало от корите.

Изпечете до готовност в предварително загрята на 170-180 градуса фурна.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталия Петрова
Наталия Петрова
Когато млякото е прокиснало всички ястия са по-вкусни било то кекс,баница или питка,стават много меки и пухкави.
12.04.2016 19:54
Валентин Миранов
Валентин Миранов
Баба на времето я правеше по този начин! Много е вкусна!
12.04.2016 19:31
Кристина Черникова
Кристина Черникова
Баба ми е правила таква и гарантирам, че се получава.
12.04.2016 16:47
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Наистина изглежда разкошна,ще взема и аз да оставя моето мляко да вкисне,за да пробвам :))
12.04.2016 16:45