Начин на приготвяне
За блата смесете всички сухи състави в купа и ги разбъркайте, a в друг съд разбийте яйцата, айряна и олиото. Смесете сухите и мокрите съставки, като разбърквате с шпатула. Накрая налейте на части горещото еспресо, разбъркайте всичко до еднородна смес.
Налейте сместа във формата за торта с диаметър 22 см и подвижно дъно, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурната до готовност. Блатът е готов, когато забиете шишче в него и то излезе сухо. Изпеченият блат оставете да се охлади и после разрежете на два блата.
Направете сиропа, като сипете всички съставки в тенджера и загреете до разтопяване на захарта. Готовия сироп оставете да се охлади. Сиропът и блатовете трябва да са добре охладени, преди да сглобите тортата.
Сглобете тортата, като в подходящ поднос сложите едната половина от блата и го напоите със сироп. После намажете с течен шоколад и поръсете с нарязани шоколадови бонбони. Отгоре сложете другата половина от блата и го напоете със сироп. Намажете цялата торта с течен шоколад и покрийте страните с кокосови стърготини. Украсете с още шоколадови бонбони.
Коментари