Начин на приготвяне
Оригиналната рецепта се нарича Шахматни бисквити или Ледено-шахматни бисквити и е изключително впечатляваща на външен вид, точно е като шахматно поле.
За съжаление аз не успях да спазя реда на поставянето на тестото, обърках го и затова се получи бисквитка - райе. Затова прочетете и спазете следния ред при приготвянето ѝ.
Приготвянето на бисквитките е изключително лесно, но и трябва задължително голяма прецизност при измерването и разчертаването на правоъгълниците, по които се работи. Грамажите трябва да се спазват точно.
Ще приложа снимки с обясненията и реда, по който съм ги работила. Фурна - 180 градуса с вентилатор.
Ползват се две плоски тави, застлани с хартия за печене. Върху два листа от хартия за печене се начертава правоъгълник с размер 16.5 см/26.5 см. и трябва още един за шоколадовия борд с размер 23/25 см.
Задължително се ползва и линийка от 30 см.
В купата на миксера се разбива маслото до побеляване, добавя се захар на два пъти, ванилията и се разбива за около 2 мин. Добавя се яйцето и отново се разбива, брашното се влага до пълното му усвояване.
Тестото се дели на две равни части, всяка от по 370 г, и едната се връща в миксера и ѝ се добавят какаото през сито, смлените бадеми и кафето. Разбива се отново.
Бялата част на тестото се накъсва на топчета и се поставя върху хартията в очертанията на правоъгълника. Покрива се с още едно парче хартия и много внимателно се разточва точно в правоъгълника.
Подравнява се с ножче странично. Изглаждат се всички грапавини с ръце и се поставя в хладилник за 30 минути или във фризер за 15 мин. От шоколадовата топка тесто се отнемат точно 95 г, а останалата част се разточва по същия начин по рамката на правоъгълника между две хартии.
Оставя се във фризер за 15 мин. Взема се бялото тесто - охладено, отстранява се горната хартия и с четка се намазва леко и нежно със сладко от кайсии на тънък слой - това спомага на бисквитите да се задържат по-лесно, когато се наслагват една върху друга.
Премахва се хартията от шоколадовото тесто и внимателно се поставя точно върху бялото, като се отстраняват ръбовете, които са неправилни. Трябва да е с размер 15/25 см.
Това, което е по-голямо от посочените размери, се изрязва с тънък нож. Отстранява се настрани, като пръчиците се разделят на бели и шоколадови и последните се прибавят към онези 95 г, които ще послужат за борда на бисквитите.
Основното тесто много добре се изравнява с нож, като се потупва отстрани, за да има правилни хоризонтали и вертикали, да бъде един добре оформен правоъгълник.
Когато вече е напълно измерено и подравнено, отново с линийката се отбелязват точно по 5 см парчета, които ще бъдат нарязани по дължина., като предварително се маркира тестото, за да бъде точни вертикалните срезове.
Оформят се три линии тесто и всяка лента от по 5 см ширина. Внимателно се отлепят от хартията и се поставят легнали по ширината им и леко се намазват отново с кайсиевото сладко.
Затваря се с втората лента, отново се намазва със сладко и се затваря с третата лента. Редува се бяло тесто, шоколадово, бяло тесто, шоколадово, като се гледа линиите отстрани да се редуват цветово.
Образува се кубче, изравнява се леко с ръце, наместват се и се поставя във фризер за 15 мин. /нека отново да е върху хартия за печене/.
Взима се отделеното шоколадово тесто, покрива се с хартия за печене и се разточва в размер 23/25 см, като се разточва много гладко, без да се излиза от очертанията на правоъгълника.
Това тънко шоколадово тесто е необходимо за борда на бисквитките, опаковането им. Ако е необходимо, се изравнява с ножче. Поставя се в фризер за 15 мин.
Изважда се основното кубче тесто от фризера и отново с линийка се разрязва на 4 дълги тесни и тънки парчета от по 1/2 см. Предварително се отбелязва мястото на срязването.
Разрязва се на тънките ленти и се получават четири шарени, бели и шоколадови парчета. Всяко парче се слага от широката му страна легнало, намазва се със сладко и се захлупват едно върху друго, като се гледа да се редуват страните - бяло-шоколадово, бяло-шоколадово.
Получава се едно голямо кубче с разменени цветове - шахматно. Поставя се във фризер за 15 мин.
Върху шоколадовата плочка, която ще послужи за борд на бисквитите, се поставя в центъра ѝ охладеното кубче тесто (основното) и с помощта на хартията за печене се обгръщат страните на кубчето, като в горната част се допират една в друга.
Оформя се с ръце много бързо и внимателно и се поставя във фризер отново. След 15 мин. се изважда и с широк и остър нож се нарязват парчета с дебелина около 7 мм.
Нареждат се върху хартия за печене и се пекат на 180 градуса за около 8/10 мин. или докато краищата им леко покафенеят, а в средата бисквитката трябва да е мека. Охлажда се напълно.
Забележка: Както по-горе споделих, от бързане, за да е студено тестото, не съобразих цветово платките и заради това фигурата от шахмат се изгуби някъде...но пък остана райето.
По принцип бисквитите са с 12 квадратчета, лесни за приготвяне на тесто, но е необходима прецизност в измерванията с линийката, за да може да се получи правилна шахматна дъска.
Изключително дъхава на шоколад и бадем маслена вкусна бисквита, която може да се съхранява дълго време в кутия.
Маслените бисквити с райе са страхотни!
Източник: joyofbaking
Коментари
Не мисля, че това са масленки, а точно маслени бисквити. До колкото си спомням масленките се работиха с мас, а такава рецепта аз нямам защото с мас никога не работя и определено я избягвам. Това си е традиционно маслено тесто, което върши работа не само при бисквитите, а и при друг вид маслени теста, като кишове, тарти с плодове, най-различни видове маслени пайове пълнени с крем или не. Коледните ми бисквити са с такова тесто - маслено. Има разлика и в продукти и събирането на продуктите. Тези бисквити които съм показала са с твърд борд, а отвътре по средата са мекички. Много са добри, жалко, че не спазих шахматната им подредба, но аз пак ще ги врътна , някой ден. Те не са трудни, лесни са, а ако си забелязала аз трудни рецепти нямам. Поздрав!