Начин на приготвяне
Измийте шипките, разполовете ги и ги сложете във врящата вода, оставете за няколко минути и махнете от котлона. Захлупете и изчакайте 5 мин, прецедете през марля или цедка и охладете чая.
В купа разбийте яйцата със захарта, сложете кисело мляко и олио. Сухите съставки пресейте.
Добавяйте към яйцата по малко от брашното, смесено с бакпулвера, разбъркайте и сипете малко от чая, редувайте ги до пълното им поемане, като бъркате непрекъснато.
Вземете форма за кекс с дупка, намажете я с масло, набрашнете, изтръскайте излишното и сипете в нея кексовата смес. Отгоре сложете с разстояние по малко от шипковия мармалад и с помощта на дървено шишче или клечка го разнесете.
Изпечете във фурна на 170 градуса до суха клечка около 40 мин. Като проверявате с клечката, боцвайте кекса в сухата му част, където не сте слагали мармалад, защото на другите места той ще е по-влажен.
Извадете, оставете да се охлади и обърнете в чиния. Направете глазурата, като сложите маслото в тенджерка на котлона. Прясното мляко и водата сипете в купичка, добавете захарта и какаото и разбъркайте с тел.
Изсипете сместа при разтопеното масло и бъркайте до получаване на глазура.
Махнете от котлона, охладете няколко минути и залейте с нея изпечения кекс.
Коментари