Начин на приготвяне
В голяма тава се излива хладкото вода и в нея се размива маята. След това се слагат солта, захарта, белтъкът, олиото и накрая брашното. От всичко това се замесва тесто. Когато тестото е готово, се завива с кърпа и се слага на топло да бухне за около 30 мин.
Докато тестото бухва, във висок съд се излива доматеният сок, посолява се и се слага босилекът. Пасира се. Гъбите се нарязват на филийки, а маслините - на не много дребни парчета.
Когато тестото е готово, се разделя на 2 парчета. Голяма тава се намазва хубаво с олио и в нея се слага едното тесто. С ръце тестото се разтегля, да стане тънко и да запълни тавата.
Тестото за пица никога не се разточва с точилка, задължително се разтегля с ръце. Щом тестото запълни тавата, се намазва с готовия доматен сос и отгоре се слагат продуктите от плънката без кашкавала.
Нарязват се малки парчета масло и се слагат на произволни места върху пицата. Слага се да се пече в леко загрята фурна за около 15- 20 мин.
Пицата се изважда и се поръсва с кашкавал и се връща във фурната за още 5 мин. Когато е напълно готова, се изважда и се завива с кърпа да изстине около 10 мин. Може да се направи и без колбас.
Продуктите са за 2 пици.
Коментари