Начин на приготвяне
Смесете в купа кефира, сметаната и по желание лъжичка оцет (слагам я за всеки случай, за по-сигурно бухване на содата).
Разбъркайте при млечната смес содата бикарбонат и оставете да шупне.
Сипете маслото, солта и захарта, а след това и брашното. Бъркайте с дървена лъжица, докато тестото се отдели от стените на купата. Може да се наложи да си добавите още брашно до получаване на средномеко тесто, тъй като количеството му зависи от гъстотата на сметаната и кефира, които използвате.
Разделете полученото гладко тесто на 8 топки.
Върху намазнен плот разтеглете всяка топка и в средата сложете плънка от настърган кашкавал и сирене (количеството е на вкус, но по принцип се слага повечко плънка).
Съберете краищата на тестото като вързопче, по типичния начин за оформяне на хачапури. Тъй като ще ги готвим на тиган обаче, трябва да ги сплескаме, за да се изпекат добре. За целта пак с пръсти разтегляйте и сплесквайте или използвайте точилка, но без да натискате прекалено, за да не се спука тестото.
Трябва да се получат плоски питки с повечко пълнеж и тънки стени от тесто.
Печете хачапурите на умерен огън в намазнен тиган с незалепващо дъно и капак. Достатъчни са минута две от всяка страна или хубав златист загар.
Изваждайте готовите хачапури и мажете с масълце по желание. Покривайте ги, за да се запазят топли, докато извадите и последната.
Хапвайте тези бързи и лесни банички на закуска с кисело мляко или айрян.
Добър апетит!