Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с портокалов аромат

Домашен козунак с портокалов аромат

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Домашен козунак с портокалов аромат
Снимка: Сия Рибагина
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"За най-хубавият празник, най-хубавият Домашен козунак с портокалов аромат пригответе"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • захар - 180 г
  • масло - 100 г разтопено
  • мая - 40 г
  • сол - 1 щипка
  • мед - 1 ч.л.
  • портокали - 1 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • локум - 2 кутии(вкус портокал)
  • яйца - 3 бр.
  • за намазване
  • белтък
  • за поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете сол, сока и настъргана кора на портокала.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете ги в кладенчето.

Разтворете маята в топло мляко заедно с лъжичка мед и оставете да шупне.

Замесете тестото, като разбъркате съставките и постепенно наливате и от маята.

Месете до гладко тесто, след което добавете маслото на части, като месите и разтегляте. Ударете тестото в масата няколко пъти. Маслото трябва изцяло да се поеме от тестото.

Оставете да почине и втаса на топло за около час, ако не е топло в помещението, ще ви отнеме повече време.

Втасалото тесто разделете на две за два големи козунака.

Всяка част разделете на три, разточете на кори, сложете нарязан локум и завийте на фитил.

Сплетете фитилите в желаната форма и сложете в дълбока тавичка с хартия за печене.

Оставете така приготвените козунаци да втасат отново.

Намажете с белтък и поръсете със захар.

Сложете във фурна и печете на 160-170 градуса за около 40 мин.

В козунаците може да сложите и локум с други вкусове - аз ползвах и с вкус на нар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: