Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак с лимонов аромат и сушени плодове

Козунак с лимонов аромат и сушени плодове

Козунак с лимонов аромат и сушени плодове
Снимка: Веселина Константинова
1 / 7
05/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусни и на конци - такива трябва да бъдат истинските козунаци, а тази рецепта ще ви научи как да ги правите."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 - 1.2 кг
  • яйца - 5 средно големи
  • прясно мляко - 400 мл
  • масло - 170 г
  • олио - 50 мл
  • прясна мая - 1 кубче
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 г)
  • лимонена захар - 1 пакетче (10 г)
  • кората на 1 лимон
  • сушени плодове - боровинки, стафиди, череши
  • узо - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • за намазване на козунака
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура

Натрошете прясната мая в дълбока купа. Добавете затопленото прясно мляко. Добавете 2 с.л. брашно и 2 с.л. захар.

Разбъркайте до разтварянето на маята и оставете на топло съда, докато обема се утрои. Добавете солта.

Изсипете течността в дълбока купа.

Разбийте яйцата със захарта до стопяването й. Аз използвах миксер.

Прибавете към маята.

Разтопете леко маслото и добавете олиото.

Изсипете част от маслената смес към маята.

Прибавете ваниловата захар, лимоновата и настърганата кора от лимон.

Пресейте брашното 2-3 пъти. Добавете част от брашното към течната смес.

Разбъркайте с дървена лъжица.

Добавяйте брашното на части и започнете да месите с ръце. При месенето, потапяйте ръцете в маслената смес.

Омесете добре тестото, като при натискането, разстилайте леко с длан и пак събирайте. Тестото трябва да бъде меко и еластично. Може да го ударите стотина пъти.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го сложете да втасва.

Тестото трябва да втасва на топло. Процесът е бавен. След като тестото удвои обема си, е готово за работа. То се е отпуснало, меко е и се появяват мехури.

Разделете тестото на 4 части. Всяка част разделете на 3 топки. Раздърпайте с ръце всяка топка и оформете дълга лента.

Накиснете предварително сушените плодове в топла вода. Отцедете и ги накиснете в узото.

Вземете част от плодовете, изцедете с ръце течността, оваляйте ги леко в брашно и поръсете върху лентата.

Завийте на фитил всяка лента, усучете и оплетете плитки.

Оформете козунаците и ги поставете във формички. Получават се четири броя, средни на големина козунака.

Покрийте козунаците и ги сложете да втасват на топло отново.

Разбийте яйцето с прясното мляко, намажете всеки козунак и поръсете с кристална захар.

Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса до готовност (около час).

Проверете готовността с дървена клечица.

Готовите козунаци извадете от формата и покрийте с чиста кърпа.

Вкусни и на конци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Рецептата е чудесна, благодаря,че споделихте.
06.05.2024 19:33
1