Великденски рула и козунак

Великденски рула и козунак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 9
01/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне180 мин.
Сготви80 мин.
Общо260 мин.
Порции3 бр.
"Великденски рула, които всяка домакиня с гордост би сложила на трапезата си за Великден"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се разбърква маята, малко захар, брашно на кашичка и оставяме да шупне. Сипва се в пресято брашно в средата. Разбиват се леко яйцата с останалата захар, сипват се и те в брашното. Добавя се половината мазнина, настръгана кора от лимон, ванилия, есенция ром и щипка сол. Замесва се меко тесто.

Прехвърля се тестото на плота, месим и разтягаме , сгъва се и отново се меси, като се добавя останалата мазнина, докато се усвои. Оставя се на топло да втаса за 1 час и половина.

Готовото тесто се разделя на три части, за две рула и един кръгъл козунак. С ръце се оформят от двете части правоъгълници. Първият се намазва с мармалад от сливи , втория с течен шоколад Навиват се на рула и се нареждат в намаслена тава.

Последното тесто се разделя на три части. Всяка се оформя на дълъг фитил. Сплесква се с ръце и се нареждат боровинки и парчета желирани бонбони. Краищата се защипват и отново се оформя фитили, като леко се усукват и сплитаме на плитка.

В кръгла тава се поставя като охлюв. Втасват още 20 минути, после се намазват с разбит жълтък и поръсваме сусам, кристална захар. Печем първо двете рула, после козунака в умерена фурна 170 градуса, като към края се покрива с фолио да не прегори.

Изваждаме и се намазват с четка с захарен сироп и поръсваме още малко захар.

Вкусен и шарен Великден!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: