Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко се натрошава маята с малко захар и се оставя да се активира. Сипва се в брашното и с останалите продукти, замесваме тесто. Остава се 30 минути да втаса.
Разделя се на две части. Първата част се разделя на 8-10 топчета, от тях се оформя зайчета. Всяко топче разделяме на три - малко, средно и по-голямо за тялото. Тялото се оформя на фитил с дължина 40 см и завиваме на охлюв, краят ще е за лапичката.
От средното се оформя главата. Леко сплескан фитил се срязва с нож през средата за две уши. Поставя се върху оформеното тяло, а малкото сложете за опашка.
Една стафида се забожда за око. Нареждат се в тава. Лебедите от втората част тесто. Разточва се кора и с чашка се изрязват кръгчета. Всяко се прегъва на две през средата и се нарязва на 3-4 части. Горната лента се извива като S - това е главата, и се забожда око от стафида.
Останалите ленти се оформят за опашка. След 20 минути почивка се намазват с разбит жълтък и поръсваме захар. Печем в умерено загрята фурна 170 градуса около 20-25 минути.
Вкусно и красиво за Великден!
Коментари