Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Гергьовденска питка за здраве

Гергьовденска питка за здраве

Гергьовденска питка за здраве
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Именниците да почерпят за здраве с парче Герговденска питка"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 250 мл топла
  • кисело мляко - 250 мл
  • яйца - 2 + 1 за намазване
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - около 150 г за намазване на корите
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - около 200 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто по обичайния начин като активираме маята. Пресяваме брашното и прибавяме яйцата, олиото и маята.

Трябва да получим много меко пухкаво тесто. Оставяме го на топло да втаса, след което го разделяме на 2 части.

Едната разточваме на кора, която мажем със маслото и поръсваме с натрошено сирене и настърган кашкавал.

Навиваме на руло и режем на рулца, които подреждаме в тавата. Другата част по същия начин.

Оставяме да втаса, след като е готова я мажем със разбито яйце, посипваме със сусам и след като е почти изпечена я вадим и поръсваме с настърган кашкавал. Пече се на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво ,разкошна е за празник !
04.05.2016 16:35
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Майсторско изпълнение! Браво!
04.05.2016 11:17
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря Цветослава! Ти също имаш прекрасни питки!
04.05.2016 10:27
цветослава киркова
цветослава киркова
Нямаш равна , поредната прекрасна пита !
04.05.2016 10:15