Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Гергьовденска питка с айран и мак

Гергьовденска питка с айран и мак

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719876745
Гергьовденска питка с айран и мак
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"В чест на светеца и всички, които носят името му - Гергьовска питка с айран и мак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • айран - 1 кофичка (400 мл)
  • мая - 1 кубче
  • сол - 10 г.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 1 пакет
  • мак - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в чаша топла вода заедно със захарта и мъничко брашно. Оставете да шупне.

Брашното пресейте три пъти. В пресятото брашно сложете яйцата, айранът, олиото, маята и замесете тесто. Ще се получи средно меко тесто. Оставете тестото да втаса известно време.

Втасалото тесто разстелете на руло и от него накъсайте 8-9 топки. Разтопете маслото.

Потапяйте всяка топка в маслото и с ръце разтегляйте да стане около 30 см дължина. Навийте разстеленото по този начин тесто на фитил и завържете възел без да стягате силно.

Наредете всички топки обработени по този начин в тава. По желание оставете мъничко от тестото и оформете кръст отгоре върху питката.

Печете при 160-170 градуса до готовност. Малко преди да извадите от фурната намажете с яйце и поръсете с мак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: