Начин на приготвяне
Маята разтворете в чаша топла вода заедно със захарта и мъничко брашно. Оставете да шупне.
Брашното пресейте три пъти. В пресятото брашно сложете яйцата, айранът, олиото, маята и замесете тесто. Ще се получи средно меко тесто. Оставете тестото да втаса известно време.
Втасалото тесто разстелете на руло и от него накъсайте 8-9 топки. Разтопете маслото.
Потапяйте всяка топка в маслото и с ръце разтегляйте да стане около 30 см дължина. Навийте разстеленото по този начин тесто на фитил и завържете възел без да стягате силно.
Наредете всички топки обработени по този начин в тава. По желание оставете мъничко от тестото и оформете кръст отгоре върху питката.
Печете при 160-170 градуса до готовност. Малко преди да извадите от фурната намажете с яйце и поръсете с мак.