Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса. Плоска тава покрита с хартия за печене.
В купата на миксера се разбива маслото за около 1 минута. Добавя се захарта, разбива се на бавни обороти докато се поеме за около 2 мин. Добавят се брашното и ванилията, разбива се до еднородна смес. Тестото се изсипва на плота и се оформя на диск, който се поставя в хладилник най-малко за 2 часа, а най-добре за 24 часа.
Когато вече е изстудено достатъчно, се поставя на набрашнен плот и се разточва, като се посипва леко с брашно отгоре, също и точилката, на кръг около 5 см. С набрашнена формичка се изрязват фигури, например фигура във формата на сърце.
Сладките се поставят върху хартията за печене и се оставят за около 15 минути в хладилник.
Това се прави, защото тестото е силно маслено и ако е меко, при печене може да развали изрязаната формичка. Пече се на 180 градуса за около 8/10 мин., докато леко порозовеят краищата на бисквитката. Оставят се да се охладят напълно в самата тавичка, защото са изключително крехки и се чупят при вдигане, ако са топли.
На водна баня се разтопява половината шоколад с малка бучка масло. Когато е достигнал температура на топене се сваля от водната баня и се добавя на малки парченца и другата част на шоколада. Всяка студена бисквитка се натопява половината в темперирания шоколад.
Забележка: Когато се извади тестото от миксера то е силно меко и леко се оформя с ръце на диск. Невъзможно е да се работи с него, затова се прибира в хладилник, завито в свежо фолио.
След като е охладено достатъчно се оставя за няколко минути на стайна температура и с набрашнена точилка върху набрашнен плот се разточва. Работи се много бързо, защо тестото бързо омеква и се лепи по плота. Ако е невъзможно да се работи с него отново се прибира в хладилник за да се стегне.
Шоколадовите бисквити са силно ухаещи на масло, хрупкави, с прекрасна структура, а шоколадът им придава елегантност.
Шотландските маслени бисквити са готови.
Коментари
Бисквитките са чудесни и както е споделила Ваня са точно за кафенце с приятелка.
Не са трудни, лесно се правят, нека само да е изстудено добре тестото. Спазвайте градусите, защото това е маслено тесто и бързо губи форма и се разлива при ниски градуси на печене.