Начин на приготвяне
Грамажите за приготвянето на бисквитите трябва да са точни! Работи се с миксер. Фурна - 170 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене.
Маслото се нарязва на кубчета и се разбива с миксер за 1-2 мин. Добавя се захарта и се разбива до крем за около 4 мин, за да побелее. Брашното, нишестето и солта се разбъркват предварително в купа и се добавят на два пъти към маслената смес.
Разбива се с миксер на бавни обороти, докато се смесят продуктите и се оформи хубава топка тесто. Сваля се от миксера, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 мин, може и за цяла нощ.
Когато е добре охладено тестото се разточва с точилка на по-дебела кора, около 4 мм и се изрязват правоъгълници с формичка, ако няма такава се изрязват с нож с дължина около 1 пръст. На всяка маслена бисквита се правят дупки с клечка за зъби, това спомага за по-доброто им изпичане.
Преди да се сложат във фурната се оставят отново на студено, за да се стегне маслото и за да се запазят формата си при изпичане, въпреки че те леко се подуват. Нареждат се с разстояние между тях.
Пече се на 170 градуса за около 15 мин. В момента, в който захванат златист ръб отстрани, се изваждат от фурната. Трябва да останат бели. Те са много меки след изваждането им от фурната, но при изстиването ще се стегнат колкото е необходимо.
Оригиналните шотландски маслени бисквити - Shortbread са чудни!
Източник: шотландска кухня
PS: Това са онези прекрасни бисквити, които ние си купуваме в онези чудесни шарени метални кутии с шотландски мотиви върху тях. Прекрасен вкус на масло, пръхкави и чудесни за подарък на коледна бисквитка.