Начин на приготвяне
В хладка вода разтваряме маята и захарта, след което прибавяме малко брашно заедно със солта и започваме да месим. Добавяме брашно до получаването на много меко тесто.
Оставяме тестото да втаса за около половин час, след което го разделяме на две равни части и всяка една разточваме на кора с големината на тавата, в която ще печем питката.
Мажем тавата обилно с олио, слагаме вътре едната кора и отгоре натрошаваме цялото сирене, сипваме и на тънка струя малко олио върху сиренето, отгоре покриваме с другата кора. След като сме сложили корите притискаме леко отгоре с ръце, за да не изпъква сиренето.
С нож правим внимателно разрези, но без да стигаме до центъра на тавата, след което завиваме всяко парченце.
Готовата питка мажем с жълтък и печем в умерена фурна за около 30-40 минути. След като се изпече изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.
Питката слънце със сирене е готова.
Коментари