Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Слънце със Сирене и Кашкавал

Питка Слънце със Сирене и Кашкавал

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Питка Слънце със Сирене и Кашкавал
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 125 мл топла
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 50 г
  • олио - 70 мл + още за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и добавете към него солта, захарта и сухата мая. Разбъркайте хубаво и направете кладенче. Разбийте 1 яйце и 1 жълтък от второто яйце. Добавете към разбитите яйца и олиото. Сипете в кладенчето яйцата с олиото, прясното мляко и водата леко затоплени.

Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Поставете го в купа и покрийте. Оставете на топло да втаса за около час (времето зависи от топлината на помещението) или докато удвои обема си.

Премесете тестото леко върху набрашнена повърхност и го разделете на три топки.

Намажете тава (моята е с диаметър 30 см) с малко олио и поръсете леко с брашно. Вземете една от топките и я разточете с големината на тавата. Поставете разточената кора в тавата. Намажете с олио и поръсете с предварително настърганите сирене и кашкавал. Повторете същото и с втората топка. Завършете с третата разточена кора.

Поставете в средата на тавата някаква кръгла купа, за да очертаете средата на слънцето. Нарежете тестото около купата по дължина от купата до тавата като лъчи. След като отрежете един лъч, го увийте и така повторете с всички лъчи, които нарежете.

Оставете питката отново да втаса за около 30 мин. При готовност намажете с разбит белтък с малко олио. Поръсете по желание със сусам.

Изпечете питата слънце за около 40 мин, като първите 10-15 мин запечете в загрята фурна на 200°C, след това намалете на 160°C и допечете питката. Ако много бързо започне да потъмнява, покрийте с фолио за печене.

Рецептата е взаимствана от Веселия готвач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: