Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка Слънце

Празнична питка Слънце

Празнична питка Слънце
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 6
10/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Денят ще бъде слънчев, защото тази страхотна питка ще се появи на вашата трапеза"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 125 мл
  • кисело мляко - 125 г
  • мая - 25 г прясна
  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • масло - за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете дупка в средата. Добавете всички продукти без единия жълтък. Замесете меко тесто.

Поставете в купа и завийте с памучна кърпа. Оставете на топло, докато удвои или утрои обема си.

Готовото тесто разделете на една голяма топка, три малки и една още по-малка (тя ще е за средата).

Трите еднакви топки разточете на кръг. Поставете една върху друга, като мажете с маслото между тях. Разточете на голям лист с диаметър на тавата ви за печене.

Прехвърлете вътре и нарежете на 12 триъгълника от центъра към външната част, но не до края. Всеки триъгълник обърнете отгоре и затворете до дъното на тавата.

Голямото парче разделете отново на три части и направете същото...разточвате на кръгли питки, мажете и похлупвате с другата.

Разточвате отново на на лист и разрязвате на 12 триъгълника, но този път до края.

Прегънете нагоре и поставете в тавата между другите два триъгълника. Последната топка сложете в средата. Намажете питката с разбит жълтък, 1 с.л прясно мляко и 1 с.л олио.

Поръсете със сусам и оставете отново на топло да втаса. Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност.

Празничната питка Слънце е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: