Начин на приготвяне
Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете дупка в средата. Добавете всички продукти без единия жълтък. Замесете меко тесто.
Поставете в купа и завийте с памучна кърпа. Оставете на топло, докато удвои или утрои обема си.
Готовото тесто разделете на една голяма топка, три малки и една още по-малка (тя ще е за средата).
Трите еднакви топки разточете на кръг. Поставете една върху друга, като мажете с маслото между тях. Разточете на голям лист с диаметър на тавата ви за печене.
Прехвърлете вътре и нарежете на 12 триъгълника от центъра към външната част, но не до края. Всеки триъгълник обърнете отгоре и затворете до дъното на тавата.
Голямото парче разделете отново на три части и направете същото...разточвате на кръгли питки, мажете и похлупвате с другата.
Разточвате отново на на лист и разрязвате на 12 триъгълника, но този път до края.
Прегънете нагоре и поставете в тавата между другите два триъгълника. Последната топка сложете в средата. Намажете питката с разбит жълтък, 1 с.л прясно мляко и 1 с.л олио.
Поръсете със сусам и оставете отново на топло да втаса. Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност.
Празничната питка Слънце е готова.