Начин на приготвяне
Сухата мая се разбърква във водата с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти, като се добавя още 4 с.л. захар в тестото. Оставя се да втаса около 40 минути на топло.
Тестото се разделя на две части. От едната се разточва кръгла кора като питка с диаметър 25 см и се поставя в тава върху хартия за печене. Нарязва се с нож на 6 части. Започва се от периферията на кората към центъра, но не стига до него.
Краищата се подвиват отдолу - оформя се цвете и намазвам с маргарина.
Приготвя се плънката в купа, като се смесват настърганите ябълки, орехи, канела и останалата захар 5 с.л. Разбърква се добре и се разпределя върху основата, на 2 см от периферията.
Останалото тесто се разделя на две части. От едната се нарязват ленти и се сплитат на решетка, която се поставя средата на питката. С форма за сладки се изрязват и цветенца за украса.
Останалото тесто се оформя на два дълги фитила, които се сплитат и се поставят по периферията на питката. Оставя се да почине за 20 минути, намазваме с разбит жълтък и се поръсват семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто, като се внимава да не прегори.
Коментари