Цариградски сладкиш

17/05/2018
"С питане до Цариград се стига и сладкиша са открива ! Намерете краткия път тук"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 285
  • Преглеждания за месеца269
  • Преглеждания за седмицата162
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1 ч. л.
  • захар - 1 к. ч.
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1.5 ч. ч.
  • канела - 1 к. л.
  • какао - 2 с. л.
  • Сироп
  • захар - 1 к. ч.
  • вода - 100 мл
  • инстантно кафе - 1 ч. л.
  • Крем
  • грис - 1 к. ч. сварен с прясно мляко
  • заквасена сметана - 150 г
  • пудра захар - 4 - 5 с. л.
  • ягоди - 6 бр. за украса
  • шоколад - 2 с. л. настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме киселото мляко със содата, захарта, олиото и всичко се разбива до гладка смес. Смесваме и сухите съставки. Прибавяме сухите в мокрите, разбърква се добре.

Кексовата смес се излива в намазана с олио и поръсена с брашно форма. Печем в загрята фурна 180 градуса докато клечка за зъби, забита в сладкиша, излезе суха. Изважда се блатът и се охлажда.

Приготвя се сироп от гореща вода, захар и разтворимо кафе. Сладкишът се набожда с клечка и се сиропира в чиния. Разбива се в купа с миксер заквасената сметана, пудрата захар и свареният грис, докато се получи крем.

Намазваме крема върху изстиналия блат. Отгоре се нареждат парченца ягодки и поръсваме с настъргания шоколад. Оставя се в хладилника да стегне крема и сервираме. Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,блата е по рецепта на Ирина видях я в списанието ,а другото е моя импровизация Сладкиша вече го няма - хареса ни
1
1
Катя Благоева
Щом изчезва бързо е много вкусен!
0
1
Ваня Благоева
Страхотна рецепта! Браво!
2
2
Катя Благоева
Не съм правила! Рецептата е страхотна и много добре е приготвен!
1
0