Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Пухкави кексчета с пълнеж от праскови

Пухкави кексчета с пълнеж от праскови

DianaDiana
Чирак
61382831
Пухкави кексчета с пълнеж от праскови
Снимка: Diana
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"В корема ни винаги има място за още едно от тези пухкави кексчета с пълнеж"

Необходими Продукти

  • яйца - 4бр.
  • захар - 1ч.ч.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • брашно - 1 3/4 ч.ч. бяло
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • за плънката
  • праскови - 3бр.
  • захар - 2 с.л. бяла
  • кафява захар - 1с.л.
  • мента - листа, нарязани на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете, като приготвите плънката. Нарежете прасковите на парчета. Предпочитам ги на по-едри парченца, защото ми харесва да усещам парчетата плод. Ако на вас ви харесва да са на по-малки парчета, нарежете ги на ситно.

В подходящ съд сложете прасковите и посипете със захар. Сложете ги на котлона да се карамелизират и омекнат. Когато са готови, добавете листата мента, нарязани на ситно. Оставете още около минута да се готвят, за да се смесят ароматите. Охладете плънката.

За да направите кексчетата, пресейте брашното с бакпулвера и солта. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбийте на кремообразна смес. Добавете олиото и киселото мляко, като редувате с брашното.

Смесете белтъците с жълтъчената смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Така белтъците ще запазят обема си, а кексовата смес ще стане въздушна.

Пригответе си форма за мъфини. Във всяко гнездо сложете по една хартиена капсула. Разпределете по 1 с.л. от кексовата смес във всяко гнездо. Върху нея сложете по лъжичка от плънката и накрая покрийте пак с кексова смес.

Трябва да сте запълнили 2/3 от формата за мъфини. Загрейте фурната на 180 градуса и печете кексчетата 30 мин.

С плънката може да импровизирате. Да я направите с различен плод или със сладко по избор /то трябва да е доста гъсто/. Много добра е комбинацията круши с канела.

Едната снимка е с любимото ми сладко от ябълки и стафиди.

Опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много ми харесват и на визия и рецептата, аз също правя все със кисело мляко както е тук но мисля че с прясно стават по сочни, как мислите и пробвалили сте.
20.05.2016 11:52
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Ще опитам с удоволствие,супер са :)
20.05.2016 11:08
1
1
Покажи всички подкоментари