Начин на приготвяне
Нарежете доматите и моцарелата на тънки колелца и ги подредете в голяма плоска чиния, като редувате домат-моцарелка.
За истински автентичен вкус се използват моцарела от биволско мляко, която е по-мека и ароматна. Доматите трябва да са напълно узрели, сладки и сочни - често се използват сорт „Сан Марцано“.
Украсете салатата със свежи босилекови листа и поръсете с малко сух босилек. Полейте със зехтин и балсамов оцет, поръсете с малко сол и поднесете. Капрезе не съдържа балсамов оцет в оригиналната си версия - добавянето му е по-късна интерпретация извън Италия.
По желание може да полеете салатата Капрезе с домашно песто, приготвено от пасираните босилек, зехтин, оцет и сол, вместо да ги слагате отделно.
Салатата се сервира като антипасто (студено предястие), но често е и лека основна храна през летните месеци. Италианците вярват, че истинската Капрезе трябва да бъде приготвена непосредствено преди сервиране, за да се запази свежестта на продуктите.
Ако рецептата ти харесва, научете и историята на салата Капрезе и опитайте непременно салатите ни с песто.
















Коментари
Перфектното предястие, дори в Италия в ресторантите не е подредено в менюто при салати, а при предястия