Начин на приготвяне
Прасковен кейк с Дулсе де Лече, приготвен с внимание към детайлите и любов.
Сложете 60 грама от маслото, 1 лъжичка ванилов екстракт и цялото количество Дулсе де Лече в малка касерола на котлона при умерена температура. Бъркайте в продължение на около 10 минути за да се получи гладък карамелен сос.
Сипете го на дъното на форма за кейк, предварително намазнена и набрашнена (22 см диаметър).
Обелете и почистете праскови от костилките. Нарежете ги на тънки парченца и сложете равнимерно върху карамеления сос.
Продължете с приготвянето на самия маслен кейк:
Разбийте мекото масло със захарта до получаване на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиране. Накрая сложете и брашното на части пресято с бакпулвера и щипка сол. Трябва да се получи много фина и кремообразна смес. Ароматизирайте с другата лъжичка ванилов екстракт и добавете малко прясно изцеден лимонов сок, за да подсилите действието на набухвателя. Не слагайте цитрусовия сок в началото, а точно в края.
Сипете сместа върху прасковите и карамеления сос, част от него ще попие в кекса, а останалото на дъното ще образува разкошна коричка.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути.
След като кейкът с праскови е добре изпечен, го оставете за 10 минути във формата и чак тогава обърнете върху голяма чиния или поднос.
Поднесете топъл с топка сладолед или оставете да изстине и поръсете с малко пудра захар.
Източник: Cookidoo
Забележка: Въпреки че по оригиналната рецепта този плодов кейк трябва да се пече 50 минути, в моя случай беше готов за 35-40 и то с доста добър загар на повърхността. По тази причина си го наблюдавайте, тъй като всяка фурна е различна и всеки сам си познава своята най- добре.
Прасковите в рецептата могат да бъдат и повече, ако обичате да наблягате на плодовия вкус. Също така може да приготвите сладкиша и с праскови от компот.