Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в коняка за два часа преди да сте започнали приготвянето на кейка.
За приготвянето на първата плънка смесете нарязания на малки кубчета шоколад, накълцаните орехи, захарта, канелата, галетата и добавете разтопеното, но охладено масло, разбъркайте добре и увийте сместа в найлонов плик. Поставете плика в хладилник, докато си приготвите останалите смеси.
За приготвянето на втората плънка смесете нарязания на малки кубчета шоколад, смлените орехи, захарта, канелата и прецедените стафиди, разбъркайте сместа и оставете настрани.
За приготвянето на кейка в купа разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем, добавете разтопеното и охладено масло, киселото мляко и разбъркате добре. Прибавяйте на дози предварително смесените пресято брашно и бакпулверите, бъркайте бавно и внимателно с шпатула.
Сглобете кейка с плънките в следния ред:
Намажете тавичка с 24 см диаметър с меко масло и поръсете с галета. Разделете кейковата смес на три части. Изсипете първата част в тавата, следва половината смес от първата плънка, ред е на втората част от кейковата смес, а върху нея цялата втора плънка.
На ред е последната кейкова смес, а върху нея втората част на първата плънка. Поставете така наредения кейк в предварително нагрята на 150 градуса фурна за 20 минути, след което увеличавате градусите на 180 и печете още за около 30 минути или до готовност.
Десет минути, след като извадите изпечения кейк, обърнете го в подходяща чиния, напръскайте с коняка, в който са се киснали стафидите, и го оставете да се охлади напълно.
Поръсете кейка с пудра захар и декорирайте с Коледни елементи, изработени от червеното захарно тесто.