Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Богат Коледен кейк с две плънки

Богат Коледен кейк с две плънки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Богат Коледен кейк с две плънки
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"По Коледа може и да стават чудеса, но този разкошен Коледен кейк няма да се приготви сам, затова завивайте ръкавите и почвайте"

Необходими Продукти

  • първа плънка
  • масло - 100 г
  • галета - 60 г
  • орехи - 60 г накълцани
  • шоколад - 100 г фин млечен
  • захар - 3 с.л.
  • канела - 0. 5 ч.л.
  • втора плънка
  • шоколад - 200 г фин млечен
  • орехи - 120 г смлени
  • захар - 4 с.л.
  • канела - 0. 5 ч.л.
  • стафиди - 50 г
  • коняк - 50 мл
  • за кейка
  • масло - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 300 г
  • кисело мляко - 200 г с висока масленост
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 2 бр.
  • пудра захар - за поръсване
  • захарно тесто - червено за декориране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в коняка за два часа преди да сте започнали приготвянето на кейка.

За приготвянето на първата плънка смесете нарязания на малки кубчета шоколад, накълцаните орехи, захарта, канелата, галетата и добавете разтопеното, но охладено масло, разбъркайте добре и увийте сместа в найлонов плик. Поставете плика в хладилник, докато си приготвите останалите смеси.

За приготвянето на втората плънка смесете нарязания на малки кубчета шоколад, смлените орехи, захарта, канелата и прецедените стафиди, разбъркайте сместа и оставете настрани.

За приготвянето на кейка в купа разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем, добавете разтопеното и охладено масло, киселото мляко и разбъркате добре. Прибавяйте на дози предварително смесените пресято брашно и бакпулверите, бъркайте бавно и внимателно с шпатула.

Сглобете кейка с плънките в следния ред:

Намажете тавичка с 24 см диаметър с меко масло и поръсете с галета. Разделете кейковата смес на три части. Изсипете първата част в тавата, следва половината смес от първата плънка, ред е на втората част от кейковата смес, а върху нея цялата втора плънка.

На ред е последната кейкова смес, а върху нея втората част на първата плънка. Поставете така наредения кейк в предварително нагрята на 150 градуса фурна за 20 минути, след което увеличавате градусите на 180 и печете още за около 30 минути или до готовност.

Десет минути, след като извадите изпечения кейк, обърнете го в подходяща чиния, напръскайте с коняка, в който са се киснали стафидите, и го оставете да се охлади напълно.

Поръсете кейка с пудра захар и декорирайте с Коледни елементи, изработени от червеното захарно тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: