Пита за прощапулник

vanqvanqНовак8
19/11/2011
"Страхотна пита, с която да отбележите първите стъпки на вашето съкровище!"
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо25 449
  • Преглеждания за месеца177
  • Преглеждания за седмицата32
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със содата и солта два пъти. Правим кладенче и в него изсипваме смес, която сме приготвили от разбитите кисело мляко, захар, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване) и олио. Замесваме меко и еластично тесто.

Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час.

След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по-тържествено питката може да се украси с форми, изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.).

Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
vanq
vanq
04.04.2018 08:27
Това е содена питка не втасва
0
0
вивиан
вивиан
13.08.2013 17:41
Без мая,няма д стане пухкава,а по рецептата,която е дадена ще стане содена питка!
1
0
Соня Векилева
Соня Векилева
13.08.2013 17:25
как ще втаса като няма мая.със содата може само да се отпусне
3
0