Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Къпана пита

Къпана пита

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Къпана пита1 / 2
04/12/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2 бр.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 15 г (колкото орех)
  • сол
  • брашно - към 1 кг
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и в кладенец по средата добавете размитата мая с малко захар, след което добавете останалите продукти.

Замесете постепенно гладко и меко тестото. Вържете го с тензухена торбичка или кърпа и го сложете в кофа с хладка вода.

Трябва да падне първоначално на дъното, но след като втаса, трябва да изплува на повърхността.

Разделете втасалото тесто на 2 топки и ги разплескайте на пити върху намазана с мазнина тава. Намажете питите в разбит жълтък и ги надупчете на 4-5 места с вилица.

Сложете да се пекат за около 25 минути или до готовност. След това ги намажете с влажна ръка и ги завийте с кърпа.

По този начин питите се получават много меки и пухкави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: