Начин на приготвяне
В 100-150 мл мляко се слага маята, захарта и брашно, така че да се получи гъста каша. Оставя се настрани да се активира маята. През това време си пресявате брашното. Прави се кладенче, в което се слагат солта, 1 яйце + белтъка на второто.
Готовата мая се прибавя заедно с останалите продукти и се замесва тесто. Разделя се на три различни по форма топки. Най-голямата се разточва на голям кръг, като в края от едната страна се разрязва на ивици. Навива се на руло от неразрязаната страна към вече готовите ивици.
Който иска, преди да направи рулото, може да си поръси със сирене или кашкавал, а защо пък не и друга плънка. Готовото руло се хваща в двата края и се събира, така че да се получи кръг.
Следващата топка се взима и по същия начин се прави на кръг. Така се получават двете части на осмицата. Събират се, а с най-малкото тесто се прави украса, каквато вие решите - използва се за скриване на двете части на осмичката, които се събират.
Питата се маже със заделения жълтък, разреден с малко вода и се изпича до готовност в умерена фурна.