Начин на приготвяне
В купата сложете маята и я залейте с ½ ч.ч. вода. Оставете така за 5 минути. В друг съд сипете 1 ¾ ч.ч. топла вода, добавете зехтина и разбъркайте.
В трета купа смесете брашното и солта. Прибавете към маята водата със зехтин и разбъркайте, след което добавете половината брашно и разбъркайте.
Постепенно добавяйте брашното към сместа и замесете меко тесто. Месете около 10 минути. Оформете на топка полученото тесто, сложете го в намаслена купа и го намажете равномерно с олиото, за да предпази от образуването на коричка. Оставете го да втасва около 1 и 1/2 часа. След това прегънете тестото на две и го оставете да втасва още 45 минути до 1 час.
Следваща стъпка е отново да прегънете тестото на две и да го преместите на плота. Изрежете тестото на 3 отделни части и ги оформете на топки. Всяка топка сложете в намазнен плик и ги приберете в хладилника за 1 и 1/2 часа.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го поръсете с брашно. Увийте топките добре с прозрачно фолио и ги оставете да си починат отново за 1 час. От всяка топка оформете овална и плоска пита. Фокачите се пекат върху намазнена тава до приятен загар. По желание може да поръсите преди печене с подправки - босилек, сух червен пипер, риган и т.н.