Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината от водата с лъжичка захар и оставете да шупне.
Смесете в купа сухите съставки - пресятото брашно, сол и риган. Направете кладенче и в него сипете останалата вода, зехтина и шупналата мая.
Разбъркайте, за да обедините съставките в меко и лепкаво тесто. Поръсете още брашно ако прецените, че е нужно, но знайте, че за тази фокача тестото трябва да остане много меко и силно хидратирано. Ще бъде трудно да омесите на ръка, затова използвайте миксер с приставки за тесто и така ще постигнете необходимата еластичност и гладкост.
Оставете да втаса за 40 минути в топло помещение, след което добавете нарязаните на дребно черни маслини. Грамажът описан в рецептата е на обезкостени маслини. Разбъркайте или омесете с намазнени ръце.
С помощта на шпатула сипете тестото в плоската тавичка на фурната, предварително намазана със 2 с.л. зехтин или покрита с хартия за печене.
С пръсти разтеглете тестото на равен пласт по цялата повърхност и оставете да втаса още веднъж за 30 минути.
Изпечете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 25-30 минути.
Тази фокача с черни маслини остава мекичка и много приятна дори и до следващия ден, ако е завита с чиста кърпа.
Може да придадете лека хрупкавост на коричката й, като преди сервиране нарежете и запечете леко на сух тиган от всяка страна. По този начин се усеща още повече и ароматът на маслини и риган.
Също така обичам да поднасям тази фокача намазана с хубав зехтин и пресни клонки розмарин, от които се долавя разкошен аромат, сливащ се с всичко останало.