Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Добруджанска закуска

Добруджанска закуска

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Добруджанска закуска
Снимка: Марияна
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Щом идва от Житницата на България, значи трябва да е наистина вкусна"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - щипка
  • за плънката
  • масло - 1 пакетче
  • олио - 1/2 ч.ч
  • сирене - 400 г
  • за заливката
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стопляме леко прясното мляко. Маята се размива в прясното мляко и захарта. Пресяваме брашното. Правим си кладенче и от изброените продукти, плюс киселото мляко, сол и яйцата замесваме тесто.

Тестото го оставяме да втаса 50 минути на топло, покрито с кърпа. Разделяме тестото на 3 части. Всяко разточваме на кора дебела 0. 5 см, режем на широки ленти. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се маже тестото. Натрошаваме си сирене.

Поръсва се с него. Затваря се всяка широка лента, като с пръсти се хващат двата края на тестото и се прищипват. Полученото се реже на шайби. След това подреждаме едно до друго в предварително намазнена и посипана леко с брашно тава.

Разрезът трябва да е нагоре. Оставя се да втаса 30 минути пак покрито с кърпа на топло. Разбиваме яйцата за заливката, киселото мляко също, добавяме и него. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Хапваме с айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: