Начин на приготвяне
Загряваме млякото, смесваме го с маята, 10 г захар и малко брашно. Покриваме с кърпа и оставяме да шупне.
След това директно към шупналата мая прибавяме всички останали съставки и омесваме едно изключително меко козуначено тесто.
Разстиламе го на работния плот и добавяме олиото. Месим до пълното му поемане. Връщаме в купата, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 2 часа.
След това разделяме тестото на 7 равни части и от всяка правим не много дълъг масур. Във видеото показвам как да оплетете козунака, а можете и да изберете свой собствен вариант.
След оплитане преместваме в тавичка с хартия за печене и отново оставяме да втаса, този път за 1 час.
След втасване намазваме козунака с едно яйце и поръсваме с бадемите.
Печем козунака в предварително загрята фурна на 170 °C, като след 25-тата минута покриваме горната част и допичаме.
Боядисаното яйце ползвах за украса на плетен козунак на конци за Великден.
Коментари
Споделям и препоръчвам!